top of page

PETITA MENTIDA, GRAN VERITAT


Grans mentides, petites veritats, grans veritats, petites mentides......Avui dia en la societat en la que vivim, en les relacions socials, laborals,relacions de parella,relacions familiars i un llarg etc...les mentides han format i formen part del nostre món, ens envolten,les notem, les sentim, les veiem, les utilitzem...

Però, que hi ha de veritat i que hi ha de mentida sobre això?Ens hauriem de preocupar si sabéssim tota la veritat?

Anem a veure doncs dades curioses sobre la matèria i que hi ha del cert sobre aquest tema:

Existeix la dita que diu:" els números no enganyen mai " i diversos estudis científics així ho demostren. Es calcula que en el món, l'ésser humà actual diu una mitjana de 4 mentides al dia( depenent de la situació geogràfica i cultura), i en una conversa de 10 min. la mitjana és de 3 mentides durant la conversa. Probablement no ens donem comte , però al menys una vegada al dia diguem una mentida blanca pietosa, és a dir, sense cap tipus d'intenció. La quantitat pot ser major en algunes persones.La mitjana anual estaria en unes 1560 mentides a l'any, variant segons els mesos, però el mes de Gener és, amb diferència ,el mes de la gran mentida amb una mitjana de 217 mentides.....increïble veritat?

Pero ,a què és degut?La persones , com a éssers socials ,tenim la tendència a visitar-nos o trobar-nos entre nosaltres i és en aquesta època, on generalment s'accentuen aquestes trobades degut a les festivitats ( nadal, cap d'any, reis...)Les posteriors trobades( gener ) ens pressionen per poder demostrar que les festivitats han estat molt bones o han sigut totalment extraordinàries i en aquests moments és on fem servir una vegada més, el recurs de les mentides.

A quina edat comencem a mentir?Experts en psicologia infantil indiquen que al voltant dels dos anys els infants comencen a mentir,primer experimentant amb coses i fets pocs creïbles, per més endavant, identificar aquelles mentides que si ho són. Però quina és la necessitat real de mentir? L'origen real de les mentides es basa en diverses conductes que vam heretar dels nostres avantpassats i que podríem considerar-les com evolutives, ja que en un principi eren necessàries per sobreviure.

Des de un punt de vista sociològic, els nostres avantpassats utilitzaven el poder de les mentides per poder formar grups, manipular al rest del clan i aparentar ser més útil o atractiu. El resultat fou una millor cooperació entre els primers humans i un destacat avenç en l'evolució. Per contrapartida i paradoxalment, dir la veritat o reduir el nombre de mentides durant el temps millora la salut física i mental de les persones ,segons els estudis de Antita E. Kelly ( Universitat de Notre Dame ).

El mecanisme de la mentida és així en la nostra espècie, però la mentida es troba en tot el regne animal, des de les plantes amb flors en forma d'insecte per tal de ser pol.linitzades, serps que imiten un cascavell per fer veure que són verinoses o l'insecte que simula ser un pal, tots amb un objectiu comú: èxit i evolució.

Tornant a la nostre espècie,com podem saber si una persona ens està mentint?Vàries senyals del nostre llenguatge corporal i la comunicació no verbal així ho demostren, prova d'això ho confirmen els estudis del dr. Paul Ekman sobre les expressions facials i les emocions.

Segons els estudis del dr. Ekman (Projecte Diógenes ), tots els sers humans tenim expressions facials que responen a les 6 emocions bàsiques(alegria, tristesa, ira, sorpresa,fastig i la por ) són expressions universals i es denominen "microexpressions ".

Aquestes microexpressions es poden utilitzar per detectar les mentides amb un alt grau de fiabilitat i si es té un cert grau de coneixement i domini de les expressions, per exemple en una conversa, en un interrogatori o en una interacció amb una altra persona. L'exitosa sèrie de Tv "Lie to me" està basada en els famosos estudis així com altres estudis del dr. Ekman sobre comportament no verbal i la mentida.

Per acabar i a mode de reflexió final , seriem capaços d'admetre que en realitat fem servir les mentides mes del que ens pensàvem o utilitzaríem una altre mentida per negar el veritable poder d'aquestes?

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No hay tags aún.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page